Onze aanpak
Stap-voor-stap versterken
Stap-voor-stap versterken
Sthenos heeft op het gebied van verzuimbegeleiding, verzuimmanagement en verzuimpreventie een praktisch en compleet aanbod ontwikkeld waarmee organisaties en mensen direct aan de slag kunnen.
We beginnen met een goed gesprek met de organisatie, waarin wordt besproken waar het bedrijf nu staat. Waar wil men naartoe? Wil men ergens naartoe? Heerst er tevredenheid? Staat er iets in de weg?
De organisatie is tevreden? Dan helpen we hier te blijven. De organisatie is niet tevreden? Dan bespreken we waar het bedrijf naartoe wil en hoe we daarbij kunnen ondersteunen.
Ongeacht de keuze blijft het een dynamisch proces van contracteren, intervenieren, observeren en analyseren, teruggeven, contracteren, observeren en analyseren, teruggeven...en zo voort.
Hoe ziet het proces eruit voor organisaties? Iedere organisatie heeft doelstellingen. We verdiepen ons in de missie en de strategie van de organisatie, in het bijzonder de onderwerpen die relevant zijn voor het welzijn van de werknemers.
Vervolgens maken we op basis van het verkregen inzicht een plan van aanpak dat de organisatiedoelstellingen ondersteunt. Daarbij hanteren we de volgende processtappen, die zich herhalen om in te kunnen spelen op veranderingen:
We gaan aan de slag op basis van onze unieke methodiek met de inzetbaarheid van de medewerkers binnen de organisatie. Dit betekent dat we dingen anders gaan doen in de gesprekken met medewerkers, leidinggevenden en HR. Hiermee inspireren we de betrokkenen tot positieve verbinding. We helpen open te staan voor het bredere perspectief in plaats van alleen de eigen perceptie.
Uit de gesprekken komt veel kennis en informatie naar boven die wij op gestructureerde manier analyseren en tegen de organisatiedoelen aanhouden. Dit leidt tot een onderbouwd advies op maat wat we vervolgens bespreken met de opdrachtgever.
We passen de aanpak aan indien dat uit de afstemming naar voren komt. Zijn er geen wijzigingen noodzakelijk, dan gaan we op dezelfde voet verder.
Bij de stap-voor-stap methode van Sthenos kijken we op holistische wijze eerst naar de situatie en de omgeving, het gedrag en de competenties om vervolgens op basis van het waarde-profiel en identiteit de missie op te halen.
Wat is de medische klacht en wat zijn de situatie en omstandigheden? Wat is het effect hiervan? Is hier sprake van een medische aandoening? En belemmert deze het werken?
Bij aanvraag van het spreekuur wordt eerst een beeld gegeven van de aanleiding vanuit het perspectief van de organisatie. Bij voorkeur de leidinggevende.
In het spreekuur met de werknemer, dat daarop volgt gaan we in op diens perspectief van de situatie en omstandigheden. We stellen ons bijvoorbeeld de vraag: Voldoet iemand niet aan de verwachting als gevolg van de situatie - waardoor hij of zij klachten krijgt - of kan hij of zij niet voldoen vanwege de medische aandoening? Deze vraag vormt een belangrijke kern van onze aanpak.
Wat doe je? Wat doet het met je? Hoe reageer je? Wat is je gedrag?
We onderzoeken wat het werk voor de medewerker betekent? Wat wordt er bijvoorbeeld van de medewerker verwacht? En hoe beïnvloeden de dagelijkse taken en activiteiten zijn of haar gedrag? Dit laatste is vaak het gevolg van de waarde van het werk in iemands leven.
Tegelijkertijd bekijken we de invloed van het werk op de privé situatie. Het doel is om breed inzicht te krijgen in iemands belastbaarheid en in hoeverre de persoon verantwoordelijkheid neemt voor zijn of haar keuzes.
Wat kun je? Wat zijn jouw kwaliteiten en capaciteiten?Het doel is altijd terug naar werk en de start wordt direct gemaakt. We stellen vast of er medische beperkingen zijn, waar de medewerker goed in is en waarbij hij of zij zich comfortabel voelt. Een vaste vraag aan de medewerker is of deze op de juiste plek zit. Indien dit niet het geval is stimuleren we een gesprek met de organisatie. Met een kleine wijziging worden vaak grote veranderingen veroorzaakt, die leiden tot een meer duurzame inzetbaarheid.
Waar geloof je in? Wat is jouw mindset en wat zijn jouw drijfveren? Sluit het werk hierop aan?
Wat voor de een waarde heeft is voor de ander misschien minder belangrijk. We maken bewust van de persoonlijke drijfveren en leggen de basis voor zelfredzaam gedrag met meer eigen verantwoordelijkheid en besluitvaardigheid. Wanneer er sprake is van onbalans tussen de waarden en het werk, dan leidt dit ontegenzeggelijk tot klachten
Wie ben je nu? Wie wil je zijn? Hoe word je gezien? Hoe wil je gezien worden? Liggen deze beelden in lijn of juist ver uit elkaar?
We proberen inzicht te krijgen in iemands zelfbeeld. Bij welk beeld past het werk? En passen de kwaliteiten of capaciteiten hierbij? Indien dit niet het geval is wordt de persoon overvraagd of onderbelast. Dat geeft spanningen en op den duur klachten.
Waar wil je heen? Hoe kom je daar dan? Wat heb je ervoor over? Hoe borg je dat je op je pad blijft?
Op basis van de visie stimuleren we de medewerker tot het ontwikkelen van een plan van aanpak ter bespreking met zijn leidinggevende. Niet elke missie is hetzelfde. Ook dit betreft maatwerk.